Harini lily nak santai-santai je cerita pasal ikan. Ehhehe, ikan oh ikan. Yelah kita kaum ibu ni kan manager dapur. Bapak2 supply barang, kita yang mengurusnya tak gitu.
Lily mula apply semua segala mak nenek tips dan petua ni sebab kami ni kalau membeli ikan jauh yakmat. Hahaha. Duduk di putrajaya, beli ikan di kuala selangor. Hihi. Korang beli ikan kat mana? Sebabnya nak ikan yang betul2 fresh naik dari laut gitu hah.
Selalunya kita budget dalam RM100 - 200. Stok untuk sebulan lah ni. Ok berbalik pada tajuk asal kita, tips simpan ikan setelah menggoogle dan menginsta sana sini situ sinun. Inilah kesimpulannya.
Tips 1
Waktu membeli, pilihlah ikan yang betul-betul segar. Ikan yang masih berkilat, insangnya masih merah. Isi ikan pejal.
Tips 2
Lepas beli ikan, nak bawak balik tu. Simpan dalam aisbox yang polistrene tu. Alah bukan mahei pun. Bawah seploh hengget harganya. Isi ikan dalam tu, pastu letak ais.
Tips 3
Agar ikan tetap segar. Siang ikan elok2. Buang semua tahik dan darah ikan. Cuci bersih2. Bersih tau. Sampai hilang semua darah ikan tu.
Tips 4
Lepas dah cuci, ambil limau, hiris kan dan rendam ikan dalam air yang ada limau tu dalam 10 - 15 minit. Kemudian toskan
Tips 5
Dah elok tos ikan tu, simpan ikan mengikit kuantiti sekali masak dalam bekas ok. Ingat, sekali masak. Supaya bila nak masak keluarkan sebekas je.
Jangan dok keluo masuk keluo masuk ikan tu. Nanti pitam dia. Habis isinya jadi tawar. Yelah kecewa ikan tuh sebab korang tak jaga dia elok2. Boleh dah mula apply petua2 ni ok. Bye.
Kecantikan datang dari kesihatan. Kesihatan datang dari kebersihan. Kebersihan hasilkan ketenangan. Ketenangan punca keimanan. |
No comments:
Post a Comment